gęsty dżem gruszkowy

1 godz. 30 min.
1 słoik 350 ml
Gęsty dżem gruszkowy
New Africa, stock.adobe.com
0

Gęsty dżem gruszkowy doskonale nadaje się do każdego słodkiego wypieku. Przygotowanie go wcale nie jest trudne: potrzebujesz trochę czasu, maszynki do mięsa i dobrego nastroju! Dżem można podawać jako samodzielny przysmak na herbatę, po prostu rozprowadzając go na chlebie.

Składniki

  • Gruszka (Waga netto) – 500 g
  • cukier - 400 g
  • woda - 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, obierz i rdzeń, pokrój w kostkę, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier i wodę do masy gruszkowej. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut, aby cukier trochę się rozpuścił.

Przenieś obrabiany przedmiot do garnka do gotowania, zagotuj i na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez godzinę.

Umieść gotowy gorący dżem w wysterylizowanym słoiku, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Po ostygnięciu przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy