dżem wiśniowy bez pestek i żelatyny

1 godz. 0 min.
16 porcji
Dżem wiśniowy bez pestek i żelatyny
al62, stock.adobe.com
0

W prawie każdym domu dżem wiśniowy jest liderem na liście popularnych preparatów na zimę. Każda gospodyni ma swój własny przepis. Lubię gotować bez pestek i żelatyny. Tak, to długi i czasochłonny proces, ale uwielbiam rozpieszczać moją rodzinę.

Składniki

  • wiśnia - 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 1 szkło

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wiśnie, użyj szpilki lub specjalnego urządzenia, aby usunąć pestki.

Przełóż wiśnie przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Przełóż przedmiot do rondla z grubym dnem, dodaj wodę i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 30 minut.

Ułóż gotowy dżem w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy