kompot śliwkowy na zimę z pestkami

35 min
1 puszka 3 l
Kompot śliwkowy na zimę z pestkami
svetlana_cherruty, stock.adobe.com
0

Oszczędne gospodynie domowe przygotowują na zimę nie tylko dżemy i sosy ze śliwek, ale także pyszny domowy kompot. Aromatyczny napój w Kolorze Rubinowym zimą będzie bardzo przydatny dla całej rodziny! Ze świeżą bułką lub ciasteczkami, na co dzień i na wakacje.

Składniki

  • śliwki - 700 g
  • woda - 2,5 L
  • cukier - 150 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz i lekko osusz.

Wysterylizowany trzylitrowy słoik napełnij 1/3 śliwkami.

Zagotuj wodę i zalej śliwki w słoiku wrzącą wodą. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw na 10 minut.

Następnie spuść płyn ze słoika z powrotem do rondla, dodaj cukier i zagotuj syrop.

Wlej śliwki do słoika do góry wrzącym syropem, zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot śliwkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy