pieczenie 22.01.2022

zamknięta Pizza Calzone

1 godz. 0 min.
8 porcji
Zamknięta Pizza Calzone
Ryzhkov, stock.adobe.com
0

Na pewno widziałeś, a może nawet zamówiłeś zamkniętą pizzę. Apetyczne danie we Włoszech nazywa się "calzone". W rzeczywistości jest to zamknięte ciasto i można je łatwo przygotować samodzielnie w domu. Wszystkie proporcje i zalecenia już na Ciebie czekają!

Składniki

do testu:
  • mąka - 500 g
  • suche drożdże (szybko działające) – 2 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 200 ml
  • oliwa z oliwek - 3 art.
do nadzienia:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, drożdże, proszek do pieczenia ciasta, cukier, sól i ciepłą wodę.

Posmaruj ręce oliwą z oliwek, zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

Pokrój pieczarki, obraną cebulę i czosnek.

Roztop masło, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj pieczarki, czosnek i kontynuuj gotowanie przez 7 minut na średnim ogniu. Nadmiar płynu powinien odparować, a grzyby lekko się zrumienią.

Na małej patelni roztop masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1,5 minuty, ciągle mieszając.

Dodaj ciepłą śmietanę, gałkę muszkatołową i sól. Podgrzej sos na małym ogniu przez 2 minuty i wyłącz.

Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj każdy kawałek na ciasto o średnicy formy.

Umieść pierwsze ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie.

Posmaruj przygotowanym sosem, ułóż smaż i mozzarellę.

Przykryj drugim ciastem i mocno przyklej krawędzie na całym obwodzie.

Posmaruj pizzę resztkami masła i włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy