śliwka wiśniowa na zimę bez cukru

40 min
8 porcji
Śliwka wiśniowa na zimę bez cukru
mikitiger, stock.adobe.com
0

Planujesz gotować śliwkę wiśniową na zimę, ale bez cukru? Nie ma znaczenia, bez niego można ugotować pyszny dżem. Działa to szczególnie dobrze, jeśli same owoce są wystarczająco słodkie. Kwas cytrynowy doskonale poradzi sobie z rolą konserwanta.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwkę wiśniową, obierz i wlej do głębokiej patelni z grubym dnem.

Wlej wodę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut po ugotowaniu.

Dodaj skórkę z cytryny, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 2 minuty.

Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach, zamknij pokrywkami i pozostaw na 1 dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy