kompot jeżynowy na zimę bez sterylizacji

30 min
1 porcja
Kompot jeżynowy na zimę bez sterylizacji
Alp Aksoy, stock.adobe.com
0

Bardzo smaczny i znacznie niedoceniany kompot zimowy – kompot jeżynowy. Plusem jest to, że jest bardzo łatwy do przygotowania bez sterylizacji. Minimalny wysiłek i brak godzin stania przy piecu w upale. Mówię więcej!

Składniki

  • Jeżyna - 800 g
  • cukier - 300 g
  • woda - 2.5 l
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jeżyny i włóż do czystego słoika.

Zagotuj wodę z cukrem, zalej jeżyny, przykryj i odstaw na 15-20 minut.

Odcedź syrop i ponownie go zagotuj.

Wlej jeżyny, dodaj kwas cytrynowy i zwiń słoik.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy