dżem z czarnej porzeczki bez pestek i skórki

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z czarnej porzeczki bez pestek i skórki
Viktorija, stock.adobe.com
0

Czarna porzeczka jest dobra dla wszystkich, z wyjątkiem małych pestek i twardej skórki. Oczywiście niemożliwe jest pozbycie się ich ręcznie, ale od dawna wymyślono specjalne sztuczki. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak lepiej ugotować taki dżem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dodaj wodę do czarnej porzeczki i gotuj przez 5-7 minut.

Przetrzyj przez sito i dodaj cukier.

Wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj dżem przez około 45 minut na małym ogniu, aż będzie gęsty.

Zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy