gęsty dżem rabarbarowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem rabarbarowy
Handmade Pictures, stock.adobe.com
0

Jeśli większość dżemów wydaje ci się zbyt słodka, ale nadal chcesz zaopatrzyć się w coś pysznego na zimę-spróbuj tak gęstego dżemu rabarbarowego. Ze względu na naturalną kwaskowatość łodyg okazuje się, że wcale nie jest mdły.

Składniki

  • rabarbar - 500 g
  • cukier - 150 g
  • kwas cytrynowy - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj rabarbar, przykryj cukrem i gotuj na małym ogniu przez około pół godziny, mieszając.

Zmiel masę blenderem, w razie potrzeby dodaj więcej cukru lub miodu i ponownie zagotuj.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy