chrupiące ogórki konserwowe na zimę

30 min
3 puszki
Chrupiące ogórki konserwowe na zimę
yakovlevadaria, stock.adobe.com
0

Aby przekąska się powiodła, ogórki muszą być mniej więcej takie same. Jeśli gotujesz ze swoich zapasów, natychmiast posortuj je według wielkości jeszcze przed rozpoczęciem gotowania. Gwarantuję – dla takich chrupiących ogórków zaczniesz jeszcze bardziej czekać na zimę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie opłucz ogórki, liście i warzywa gorącą wodą. Możesz na chwilę namoczyć je w łazience.

Wysterylizuj słoiki i ułóż w nich liście i ząbki czosnku.

Ułóż ogórki szczelnie i napełnij słoiki wrzącą wodą do góry. Po 10 minutach odcedź wrzącą wodę.

Zagotuj 3 litry wody, dodaj do niej sól, cukier i ocet i gotuj przez kilka minut, aż się rozpuści.

Napełnij ogórki marynatą, zwiń w słoiki i umieść pokrywki w dół.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy