dżem agrestowo-śliwkowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z agrestu i śliwki
salvia18, stock.adobe.com
0

Uwielbiam robić dżem, ponieważ można go ugotować z prawie każdej kombinacji owoców i jagód. Jest to bardzo wygodne w kraju – chodzi o to, co tym razem było pod ręką. Dżem agrestowo-śliwkowy okazuje się umiarkowanie słodki, ale nie mdły, a także bardzo gęsty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki i pokrój je losowo.

Odetnij ogony agrestu i przykryj wszystko cukrem.

Pozostaw na 2-3 godziny.

Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez 30-40 minut na małym ogniu, mieszając.

Zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy