pieczenie 16.02.2022

solone placki z dyni

40 min
4 porcje
Solone placki z dyni
Evgenia Terekhova, stock.adobe.com
0

Jesienią często robię placki dyniowe. Dzisiaj podzielę się przepisem na słone danie, które można podawać z sosami, keczupami i tak po prostu. Do gotowania dynia jest tradycyjnie gotowana i puree. W przeciwnym razie wszystko jest bardzo proste.

Składniki

  • Dynia - 300 g
  • śmietana - 50 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - 100 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny - 80 ml
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, pokrój na małe kawałki i włóż do małej patelni.

Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec woda powinna całkowicie odparować.

Ugotowaną dynię zetrzyj tłuczkiem lub zmiel blenderem.

Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i mielonym pieprzem.

Dodaj puree z dyni, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy