półfabrykaty na zimę
07.02.2023
gęsty dżem morelowy bez pestek przez maszynę do mięsa
40 min
10 porcji
![Gęsty dżem z moreli bez pestek przez maszynę do mięsa Gęsty dżem z moreli bez pestek przez maszynę do mięsa](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/6968/2866e636d9fcadee9983c5cdea2dfede.jpg)
Ta metoda była popularna wśród naszych babć. Gęsty dżem morelowy bez pestek jest wygodny w użyciu jako nadzienie do pieczenia. Owoce są przepuszczane przez maszynę do mięsa, dzięki czemu konsystencja gotowego produktu jest jednorodna.
Składniki
- morele - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki i obierz.
Przełóż kawałki owoców przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem i gotuj przez 20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ponownie podpal garnek, dodaj kwas cytrynowy i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem. Po dniu schłodzone półfabrykaty można przenieść w chłodne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy