desery 24.07.2023

śmietana po wiejsku

1 godz. 0 min.
6 porcji
Śmietana po wiejsku
karnaval2018, stock.adobe.com
0

Przepyszny deser zachwyci cię nie tylko pysznym smakiem, ale także zaskakująco prostym przygotowaniem. Ponadto ciasta na śmietanę w stylu wiejskim piecze się na patelni, co oznacza, że nie musisz zadzierać z piekarnikiem.

Składniki

do testu:
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • śmietana - 350 g
  • mąka - 400 g
  • cukier - 3 art.
  • Olej roślinny - 100 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • sól - na czubku noża
do kremu:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jajka, cukier, sól i śmietanę wymieszać, ubić mikserem.

Dodaj masło, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

Wlej ciasto małymi porcjami na wysmarowaną patelnię i smaż ciasta, aż będą ugotowane z obu stron.

Ubij śmietanę z cukrem i wanilią.

Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Zmiel orzechy w blenderze.

Zbierz śmietanę w stylu wiejskim, obficie smarując ciasta przygotowaną śmietaną.

Posmaruj pozostałą śmietaną na wierzchu, posyp kawałkami czekolady i orzechami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy