Grecka przekąska z fasolą na zimę

2 godz. 0 min.
4 banki
Grecka przekąska z fasolą na zimę
Angelika Heine, stock.adobe.com
0

Dzisiaj przygotujemy pyszny i jasny preparat warzywny na zimę-grecką przekąskę z fasolą. Taka przekąska znacznie urozmaici Twoje menu zimą, stanie się pełnoprawnym daniem na bezmięsnym stole, a także doskonale uzupełni twoje pierwsze dania i gulasze warzywne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc, a następnie spłucz i gotuj do miękkości.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w półpierścienie , pomidory w średniej kostce. Paprykę obrać z nasion i pokroić w paski.

Połącz posiekane warzywa na patelni, dodaj wodę i olej roślinny, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na średnim ogniu.

Dodaj fasolę, pomidor, cukier i paprykę, sól.

Dusić obrabiany przedmiot na małym ogniu przez 60-70 minut. Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Zapakuj gorącą grecką przekąskę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnej spiżarni.

Katarzyna Parszyna
Przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy