dżem z suszonych fig

45 min
4 porcje
Dżem z suszonych fig
Esin Deniz, stock.adobe.com
0

Ten przysmak był kiedyś traktowany przez samych faraonów. Teraz masz również okazję rozpieszczać swoją rodzinę pysznym dżemem z suszonych fig! Rzadki i zaskakująco smaczny deser zaleca się podawać z krakersami, świeżym chlebem i serem.

Składniki

  • figi - 1,5 kg
  • cukier - 700 g
  • sok z cytryny - 100 ml
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Figi opłucz i pokrój na małe kawałki.

Wlej figi do rondla z syropem i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Wlej sok z cytryny, gotuj przez 2-3 minuty i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy