SOS pigwowy na zimę

45 min
2 porcje
Sos z pigwy na zimę
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Pigwa jest dobra ze względu na swoją wszechstronność, dlatego robi się z niej zarówno słodki dżem z kompotami, jak i pikantne sosy. Ale SOS zwykle wymaga bardzo mało, a gotowanie go za każdym razem nie jest zbyt wygodne. Radzę więc natychmiast zwinąć kilka małych słoików na zimę.

Składniki

  • pigwa - 3 kawałki
  • cukier - 2 art.
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • ocet - 1 art.
  • papryka - 1 łyżeczka
  • mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 3 szczypta
  • woda - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 1 rzecz

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pigwy obierz i drobno posiekaj.

Napełnij wodą, dodaj sól, sok z cytryny i liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut.

Zmiel pigwę blenderem.

Dodaj resztę przypraw i ponownie zagotuj.

Wlej ocet i zwiń sos do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy