Sałatka "Dziesięć" z bakłażana na zimę

1 godz. 30 min.
6 porcji
Sałatka
Anzhela, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się przepisem na sałatkę z bakłażana ukochaną przez wiele gospodyń domowych na zimę. Przygotujemy "dziesięć" - zimowy preparat, w którym wszystkie warzywa są pobierane w równych ilościach, a mianowicie 10 sztuk. Dzięki takim skrętom warzywa będą na stole przez cały rok!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój na średnie kawałki, posyp szczyptą soli i pozostaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój na kawałki.

Pokrój pomidory w plastry, cebulę w półpierścienie, czosnek w cienkie plasterki.

Połącz wszystkie przygotowane warzywa w dużym rondlu, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Wymieszaj sałatkę, zagotuj na dużym ogniu pod pokrywką, a następnie zmniejsz ogień i zmiksuj obrabiany przedmiot, od czasu do czasu mieszając, przez 50 minut.

5 minut przed końcem gotowania wprowadź ocet, wymieszaj.

Zapakuj gorącą sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy