marynowany groszek na zimę

2 godz. 30 min.
2 porcje
Groszek marynowany na zimę
ALYEVA, stock.adobe.com
0

Groszek marynowany to proste, ale smaczne danie na zimę. Świetnie nadaje się zarówno do dodawania do sałatek, jak i jako samodzielna przekąska. Marynowanie groszku jest bardzo proste i szybkie, a wynik jest przyjemnością. Złap przepis!

Składniki

  • groszek - 500 g
  • woda - 400 ml
  • cukier - 20 g
  • sól - 20 g
  • sok z cytryny - 0.5 łyżeczka
  • ocet - 15 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz łuskany groszek, zalej wodą przez kilka godzin i ponownie spłucz.

Gotuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Wrzuć do durszlaka.

Oddzielnie zagotuj 400 ml wody z pozostałymi składnikami.

Włóż groszek do sterylnych słoików, zalej marynatą i sterylizuj przez kolejne 10 minut.

Rzuć groszek na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy