dżem z pęcherzycy z pomarańczą

1 godz. 0 min.
6 porcji
Dżem z pęcherzycy z pomarańczą
Gaston, stock.adobe.com
0

Gdzieś słyszałem, że dżem z pęcherzycy z pomarańczą okazuje się bardzo smaczny. Nie miałem sprawdzonego przepisu, więc ten przepis wydobyłem metodą prób i błędów. Teraz dzielę się nim z wami, abyście również cieszyli domowników tym pysznym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze spłucz pęcherzycę, aby usunąć z niej warstwę wosku. Następnie przepuść go przez maszynę do mięsa i napełnij cukrem. Pozostaw na 20 minut, aby wypuścił więcej soku, a w tym czasie przygotuj pomarańcze.

Umyj pomarańcze, oddziel skórkę i żyły. Pokrój plasterki pomarańczy na małe kawałki i wyślij do pęcherzycy. Dobrze wymieszaj i gotuj na ogniu.

Gdy dżem się zagotuje, dodaj do niego kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 15 minut, ciągle mieszając. Następnie wlej do wysterylizowanych słoików i zwiń. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu i jedz z herbatą.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy