barszcz na zimę z buraków

2 godz. 30 min.
4 puszki po 0,5 l
Barszcz na zimę z buraków
AB-7272, stock.adobe.com
0

Jeśli nigdy nie przygotowywałeś sosu barszczowego na zimę, zróbmy to razem. Zimą dodaj zawartość słoika do gotującego się bulionu, a pachnący barszcz nie potrwa długo (jeden 0,5 l słoika wystarcza mi na przygotowanie 4 litrów barszczu).

Składniki

  • Burak - 1,3 kg
  • pomidory - 700 g
  • cebula - 500 g
  • marchew - 500 g
  • papryka (Waga netto) – 400 g
  • czosnek - 30 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (rafinowany) – 200 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 80 g
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Warzywa opłucz, obierz buraki, marchewkę i cebulę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, marchewkę i buraki w cienkie kostki. Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w paski lub kostki.

Smaż wszystkie warzywa na przemian na rozgrzanym oleju roślinnym.

Ważne! Smaż buraki dłużej niż inne warzywa (15-20 minut) i aby zachować bogaty jasny kolor, na początku gotowania dodaj trochę kwasu cytrynowego do pokrojonych buraków.

Gdy buraki będą miękkie, dodaj pomidory pokrojone w średnią kostkę i razem z burakami dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać.

Dodaj wszystkie smażone warzywa na patelnię z burakami i pomidorami, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut pod przykryciem.

Dodaj sól, cukier, jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

5 minut przed gotowaniem wprowadź posiekany czosnek, po kolejnych 3 minutach - ocet, wymieszaj.

Wlej wrzący SOS barszczowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy