galaretka z czarnej porzeczki bez sterylizacji

45 min
2 puszki
Galaretka z czarnej porzeczki bez sterylizacji
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Jeśli chodzi o domową galaretkę jagodową, myślę o słoikach babci z półfabrykatami z czerwonej i czarnej porzeczki. Wyparte przez nowomodne desery, te smakołyki z czasem straciły na znaczeniu. Ale jak czasami chcesz czegoś naturalnego!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, spłucz pod bieżącą wodą i lekko osusz.

Umieść przygotowane jagody w misce blendera i posiekaj.

Dodaj cukier i sok z cytryny do powstałej masy jagodowej.

Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj dżem, mieszając, przez 15 minut.

Wlej wrzący dżem porzeczkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy