kompot z wiśni z pestkami na zimę

50 min
6 porcji
Kompot z czereśni z pestkami na zimę
JackF, stock.adobe.com
0

Nie lubię robić dżemu z czereśni. Musisz spędzić pół dnia, aby oddzielić kości. Ale kompot z wiśni z pestkami zbieram na zimę każdego lata. Jest szybki, smaczny i zdrowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj słoiki do zwinięcia kompotu. Nie trzeba ich sterylizować, wystarczy je dobrze umyć.

Umyj czereśnie . Usuń nadmiar gruzu, zgniłe jagody. Włóż do słoików w mniej więcej tej samej ilości.

Zalej słoiki z jagodami wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i odstaw na około 15 minut.

Odcedź z powrotem do garnka i podpal. Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj przez kilka minut i dodaj kwas cytrynowy.

Napełnij jagody syropem i zwiń. Umieść słoiki do ostygnięcia w ciemnym miejscu. Schowaj później w spiżarni lub opuść do piwnicy.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy