agrest w syropie na zimę

25 min
4 porcje
Agrest w syropie na zimę
alinakho, stock.adobe.com
0

Przygotuj kilka słoików agrestu w syropie na zimę. Jagody można dodawać do nadzienia lub używać do ozdabiania deserów, a syrop jest wygodny do namoczenia herbatników. A jeśli nie zajmujesz się pieczeniem, po prostu zjedz pyszny kęs z herbatą.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • woda (filtrowane) – 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest przygotuj i dokładnie spłucz.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj agrest, wyłącz ogrzewanie i nalegaj pod pokrywką przez 2 godziny.

Odcedź syrop do osobnego rondla i ponownie zagotuj.

Dodaj jagody, wyjmij z pieca i odłóż na bok na 2 godziny.

Postaw patelnię na ogniu i gotuj przez 5 minut od wrzenia.

Rozłóż agrest w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy