pomidory koktajlowe we własnym soku na zimę

35 min
6 porcji
Pomidory koktajlowe we własnym soku na zimę
minadezhda, stock.adobe.com
0

Oprócz zwykłych pikli pamiętaj, aby ugotować pomidory koktajlowe na zimę we własnym soku. To bardzo smaczny i wygodny przedmiot. Podawaj warzywa jako przystawkę i używaj polewy do robienia sosów, zup i wielu innych potraw.

Składniki

  • pomidory koktajlowe - 4 kg
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • ocet - 60 ml
  • cukier - 4 art.
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż połowę pomidorów przez sokowirówkę.

Powstały sok wymieszaj z cukrem, solą i zagotuj na małym ogniu.

Dodaj czarny pieprz, liść laurowy i gotuj przez 5 minut.

Ułóż pozostałe pomidory w przygotowanych słoikach.

Zalej wrzącym sokiem i sterylizuj przez 10 minut.

Wlej ocet do każdego słoika, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy