dżem jabłkowy "biały nalew"

1 godz. 0 min.
1 słoik
Dżem jabłkowy
AGphotographer, stock.adobe.com
0

" Biały nalew " to najsmaczniejsza wczesna odmiana jabłek, która ma tylko jedną wadę: jabłka te nie są dobrze przechowywane. Dlatego doświadczone gospodynie domowe starają się szybko przetworzyć plony. Dzisiaj podzielę się z wami jednym z przepisów na pyszny dżem jabłkowy tej odmiany.

Składniki

  • jabłka (Biały nalewak) – 500 g
  • cukier - 500 g
  • ocet (9%) – 25 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i rdzeń, pokrój miąższ na średnie plasterki.

Przygotuj jabłka z cukrem. Delikatnie wymieszaj i pozostaw obrabiany przedmiot na 30 minut, aby uformować sok.

Dodaj ocet.

Umieść przedmiot na ogniu, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez 10 minut. Usuń obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na jeden dzień.

Następnego dnia powtórz procedurę gotowania. Plasterki jabłka powinny wchłonąć syrop cukrowy i stać się przezroczyste. Jeśli tak się nie stanie, pozostaw dżem na kolejny dzień, a następnie ponownie zagotuj.

Zapakuj wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy