dżem winogronowy z galaretką

35 min
4 porcje
Dżem winogronowy z galaretką
Stela, stock.adobe.com
0

Najgrubszy dżem jest zawsze uzyskiwany z galaretką. Najgrubszy, a jednocześnie najszybszy, ponieważ nie trzeba go długo gotować z galaretką. Dzielę się moim ulubionym przepisem na winogrona. Jeśli weźmiesz mocno słodkie odmiany, dodaj mniej cukru.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oderwij winogrona z gałązek i gotuj na wolnym ogniu w garnku przez 10 minut.

Ostudzić lekko i zmielić przez sito lub zmielić blenderem.

Wymieszaj żelfiks i kilka łyżek cukru, wlej do winogron i wymieszaj.

Doprowadzić do wrzenia, dodać pozostały cukier i gotować dżem przez kolejne 10 minut.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy