pieczenie 22.01.2022

puszyste bułeczki na świeżych drożdżach

1 godz. 50 min.
10 bułek
Bujne bułeczki ze świeżymi drożdżami
natalia8926, stock.adobe.com
0

Chcesz zrobić naprawdę pyszne i puszyste bułeczki? Następnie idź do sklepu po świeże drożdże. Nigdy nie zawodzą, chociaż komplikują proces wyrabiania ciasta. Opowiadam o moim ulubionym przepisie, którego używam od wielu lat.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozdrobnij świeże drożdże na ciepłe mleko.

Dodaj cukier, 2 łyżki. l. mąka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Połącz przesianą mąkę, sodę i stopione masło.

Dodaj ciasto, śmietanę i lekko ubite jajko. Zagnieść miękkie ciasto.

Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Lekko zmiażdż ciasto i podziel na 10 identycznych kawałków.

Uformuj bułki, ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia i pozostaw na 15-20 minut do "wyrośnięcia".

Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy