pieczenie 29.03.2022

biszkopt na kefirze

1 godz. 0 min.
4 porcje
Biszkopt na kefirze
qwartm, stock.adobe.com
0

Pyszny luźny biszkopt o delikatnej zwiewnej konsystencji jest jednym z najtrudniejszych testów w cukiernictwie. Nie jest łatwo uzyskać nienaganny wynik, więc pamiętaj, aby zachować proporcje i śledzić czas. Dzisiaj spróbujmy ugotować go na kefirze.

Składniki

  • masło - 100 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 2 szklanki
  • kefir - 1 szkło
  • cukier - 1 szklanka
  • wanilina - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • soda spożywcza - 0.5 CZ. l.
  • ocet - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wyjmij wszystkie składniki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową.

Przesiej mąkę kilka razy.

Ubij jajka z cukrem i zmiękczonym masłem mikserem.

Dodaj mąkę, sodę gaszoną, sól i wanilinę i dokładnie wymieszaj.

Wlej kefir i ponownie wymieszaj ciasto. Powinien być grubszy niż naleśniki.

Włóż ciasto do formy. Wyślij biszkopt do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.

Sprawdź gotowość wykałaczką.

Lepiej, aby biszkopt ostygł na ruszcie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy