pieczenie 01.03.2022

Puffy Pancake na mleku i maśle

25 min
4 porcje
Puszyste naleśniki na mleku i maśle
grinchh, stock.adobe.com
0

Masz dość monotonnych naleśników i naleśników? Czas nauczyć się gotować naleśniki! To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ponieważ do ciasta dodaje się masło, do smażenia nie potrzeba dużo warzyw.

Składniki

  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mleko (ciepły) – 200 ml
  • mąka - 220 g
  • cukier - 3 art.
  • wanilina - na czubku noża
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • masło - 50 g
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj ciepłe mleko, wanilinę i stopione masło.

Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.

Posmaruj patelnię olejem roślinnym, łyżką trochę ciasta na środek i smaż przez 4 minuty z każdej strony.

Powtórz z resztą ciasta, w razie potrzeby dodając olej roślinny do patelni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy