dania główne 22.01.2022

pikantny gulasz wieprzowo-warzywny

1 godz. 30 min.
4 porcje
Pikantny gulasz z wieprzowiny i warzyw w garnkach
bit24, stock.adobe.com
0

Uwielbiam gotować warzywa w piekarniku-okazują się znacznie bardziej aromatyczne i smaczne. I oczywiście pieczone potrawy są znacznie zdrowsze niż smażone. Dzisiaj dzielę się moim ulubionym przepisem na gulasz w garnku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.

Obierz i posiekaj ziemniaki, paprykę i cebulę. Pokrój marchewki w Krótkie Kostki.

Pokrój ostrą czerwoną paprykę na pół, usuń nasiona, opłucz i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj wieprzowinę, ostrą paprykę i smaż na złoty kolor.

Przenieś mięso do 4 porcjowanych garnków. Do każdego dodaj 1 groszek ziela angielskiego i przykryj, aby się nie ochłodził.

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj ziemniaki, paprykę i smaż przez 7-10 minut. Warzywa ze wszystkich stron powinny się zrumienić.

Równomiernie rozprowadzając ilość, przenieś warzywa do garnków z mięsem.

Do każdego wlej trochę gorącej wody, soli, przykryj pokrywkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy