dania główne 17.11.2022

risotto z indyka

1 godz. 0 min.
3 porcje
Risotto z indykiem
nadianb, stock.adobe.com
0

Risotto z tego przepisu jest dość proste w przygotowaniu. Aby zaoszczędzić czas, gotuję indyka z wyprzedzeniem. Radzę wziąć ryż specjalny do risotto (Arborio lub Carnaroli) lub zwykły okrągły. Wtedy danie będzie jak najbardziej podobne do włoskiego oryginału.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż obrane i zmiażdżone ząbki czosnku na złoty kolor. Następnie usuń czosnek.

Drobno posiekaj cebulę, wyślij na patelnię z olejem i smaż do miękkości. Sól, dodaj przyprawy do smaku.

Ryż do risotto wsyp na patelnię do cebuli, wymieszaj, smaż trochę. Wlej wino i pozwól mu trochę odparować.

Następnie w małych porcjach dodaj bulion (nie wlewaj całego bulionu na raz, aby ryż nie zamienił się w owsiankę!). Dusić przez 10-15 minut.

Pokrój gotowane mięso z indyka na małe kawałki i połącz z ryżem, delikatnie wymieszaj.

Gotowe risotto z indyka posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy