dania główne 22.01.2022

risotto z królika z oliwkami

1 godz. 10 min.
6 porcji
Risotto z królika z oliwkami
nikolaydonetsk, stock.adobe.com
0

Dietetyczne mięso królika i równie zdrowy ryż można połączyć w jedno danie — risotto. Jego smak i prostota są po prostu niesamowite! Podsmaż mięso z warzywami, dodaj ryż, bulion, wino i gotuj na wolnym ogniu. Czy może być coś prostszego?

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika i pokrój na małe kawałki.

Pokrój marchewkę, seler i obraną cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, włóż królika i smaż przez 12-15 minut.

Dodaj cebulę z marchewką i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj seler, ziele angielskie i smaż przez 3 minuty.

Dodaj umyty ryż, wlej wino i gorący bulion małymi porcjami.

Sól i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj oliwki, wyciśnij czosnek przez prasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania powinno być bardzo mało płynu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy