buraki z czosnkiem na zimę

1 godz. 0 min.
6 porcji
Buraki z czosnkiem na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Marynowane buraki z czosnkiem to dość uniwersalny preparat na zimę, który pasuje do prawie każdego przystawki i dań mięsnych. Przekąska ma przyjemny słodko-kwaśny smak, ponieważ jest przygotowywany bez dodatku soli. Podawaj ze świeżymi ziołami.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • Olej roślinny - 1 szklanka
  • ocet (9%) – 3 art.
  • cukier - 3 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki dobrze opłucz, obierz. Pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na grubej tarce (odpowiednia jest również koreańska tarka do marchwi).

Obierz i posiekaj czosnek, Wyślij do startych buraków.

Buraki z czosnkiem dobrze wymieszaj, dodaj cukier. Pozostaw obrabiany przedmiot na kilka minut, aby buraki wypuściły sok.

Wlej ocet do masy warzywnej i dobrze wymieszaj.

Wlej olej roślinny na patelnię i zagotuj.

Rozgrzanym olejem roślinnym zalej buraki czosnkiem, dobrze wymieszaj i lekko ostudź przez 5-10 minut.

Umieść obrabiany przedmiot w wysterylizowanych słoikach, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzone buraki z czosnkiem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy