dania główne 22.01.2022

pilaw z berberysem i granatem

40 min
6 porcji
Pilaw z berberysem i granatem
New Africa, stock.adobe.com
0

To niesamowite, ile jest różnych przepisów na pilaw! Ostatnio na przykład natknąłem się na opcję berberysu i granatu. Możesz gotować z mięsem, ale postanowiłem ułatwić sobie zadanie i użyć bulionu z kurczaka.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę i nasiona. Obierz czosnek.

Pokrój marchewkę, cebulę, paprykę i zieloną fasolkę. Zmiażdż ząbki czosnku rękojeścią noża.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj paprykę, zieloną fasolkę, zirę, berberys, liście laurowe i gotuj przez 5-7 minut.

Przenieś pieczeń na patelnię. Dodaj umyty ryż, sól, ząbki czosnku i gorący bulion.

Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu. Po wyłączeniu pozostaw pilaw na 15-20 minut.

Podczas serwowania dodaj do talerza ziarna granatu i świeże zioła.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy