dania główne 09.02.2022

placki ziemniaczane z czosnkiem

30 min
4 porcje
Placki z czosnkiem
0

Uwielbiasz pikantne jedzenie? W takim razie pokochasz przepis na placki ziemniaczane z czosnkiem. Danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo przydatne, szczególnie w sezonie zimowym. Jeśli chcesz wzmocnić smak czosnku, dodaj go również do sosu do podania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce. Lekko ściśnij masę rękami, aby usunąć nadmiar płynu.

Placki z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Połącz ziemniaki, cebulę, ubite jajko, mąkę, mielony pieprz i sól w głębokiej misce.

Placki z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wyciśnij czosnek przez prasę i dobrze wymieszaj masę.

Placki z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Rozgrzej olej na patelni, łyżką ułóż zgrabne wyspy z masą ziemniaczaną i smaż na złoty kolor z obu stron.

Placki z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Połóż gotowe placki ziemniaczane na pięknym talerzu i podawaj z majonezem lub kwaśną śmietaną.

Placki z czosnkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz