dania główne 22.01.2022

wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku

1 godz. 0 min.
2 porcje
Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku
0

Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku to soczyste i miękkie mięso, które może ugotować nawet początkujący kucharz. Ważne jest, aby wybrać mięso o średniej zawartości tłuszczu. Im dłużej będzie marynowany, tym bardziej będzie miękki. Najlepiej marynować wieprzowinę przez noc.

Składniki

  • wieprzowina (miazga) – 350 g
  • cebula - 2 kawałki
  • sól - do smaku
  • przyprawy i przyprawy - do smaku
  • Olej roślinny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wieprzowinę i osusz. Pokrój na kawałki średniej wielkości. Sól i dodaj przyprawy.

Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posiekaj obraną cebulę w blenderze lub zetrzyj. Dodaj do mięsa, wlej olej roślinny i wszystko wymieszaj. Pozwól marynować lub przejdź do następnego kroku.

Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pokrój drugą cebulę w półpierścienie. Przykryj naczynie do pieczenia folią i zrób poduszkę cebulową.

Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Połóż kawałki wieprzowiny na cebuli. Przykryj formę i włóż do gorącego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 25 minut, a następnie kolejne 10 minut w 200 stopniach.

Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Podawaj mięso na gorąco, możesz z dodatkami lub warzywami, ziołami.

Wieprzowina na poduszce cebulowej w piekarniku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy