pierwsze dania 23.02.2022

barszcz ukraiński

1 godz. 45 min.
8 porcji
Barszcz ukraiński
0

Chcesz zrobić prawdziwy ukraiński barszcz? Bogaty smak, niesamowity aromat i kolor sprawiły, że danie stało się znane na całym świecie. Sekret tkwi w osobnym prażeniu buraków z octem. Dzięki kwasowi Barszcz staje się jasnoczerwony.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, zalej zimną wodą i gotuj przez 15 minut.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Zmień wodę, dodaj liść laurowy i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Obierz buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Usuń górne liście z kapusty.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Pokrój ziemniaki, buraki, pomidory i cebulę. Zetrzyj marchewki, posiekaj kapustę w cienkie paski.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Podgrzej smalec na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Marchew i cebula delikatnie wybierz łyżką cedzakową na talerz, pozostawiając cały tłuszcz na patelni.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj buraki na patelnię, dodaj ocet, pomidory, wymieszaj i gotuj przez 5-7 minut.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Dodaj sos pomidorowy, cukier, 200 ml gorącego bulionu, wyciśnij czosnek przez prasę. Dusić przez 10 minut.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Przenieś pieczeń z buraków do garnka z mięsem. Dodaj cebulę i marchewkę, ziemniaki i gotuj przez 15 minut.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Dodaj kapustę, sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Nalegaj na barszcz pod pokrywką przez 20 minut.

Barszcz ukraiński: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy