przekąski 12.06.2023

Calzone z serem i szynką

40 min
3 porcje
Calzone z serem i szynką
bbivirys, stock.adobe.com
0

Charakterystyczną cechą tego dania jest fantazyjny kształt półksiężyca. Chodzi o to, że nadzienie układa się na jednej połowie ciasta i przykrywa drugą. Więcej szczegółów w przepisie calzone z serem i szynką. Spróbuj, spodoba ci się!

Składniki

do testu:
  • mąka - 350 g
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • suche drożdże - 6 g
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 200 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.

Wlać olej, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na pół godziny.

Posiekaj szynkę, pomidory i obrany czosnek.

Umieść czosnek na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 20-30 sekund.

Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.

Ciasto lekko zgnieść i rozwałkować cienkim ciastem.

Połowę posmaruj sosem, ułóż szynkę i pieczone pomidory.

Posyp startym serem, przykryj drugą połową ciasta i mocno przyklej krawędzie.

Umieść obrabiany przedmiot na blasze do pieczenia, posmaruj resztą oliwy z oliwek.

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy