przekąski 09.06.2023

Calzone z mięsem mielonym

1 godz. 30 min.
2 porcje
Calzone z mięsem mielonym
Tkachenko Alexey, stock.adobe.com
0

Najbardziej satysfakcjonujące nadzienie Calzone jest na bazie mięsa mielonego. Ważne jest, aby było wystarczająco soczyste i delikatne, w przeciwnym razie danie okaże się suche. Wypróbowałem kilka opcji, zanim ostatecznie zdecydowałem się na najbardziej udany.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozcieńczyć majonez, cukier i drożdże w ciepłej wodzie. Pozostaw na 15 minut.

Dodaj mąkę i sól, zagniataj ciasto i pozostaw na godzinę.

Posiekaj cebulę i smaż z mielonym mięsem do miękkości. Doprawić.

Rozwałkuj ciasto w okrąg i posmaruj połowę sosem.

Rozłóż mięso mielone i losowo posiekane składniki nadzienia.

Zamknij calzone i ściśnij krawędzie. Wykonaj cięcie pary.

Piec calzone przez około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy