sosy 18.07.2023

sos pomidorowy shawarma

20 min
4 porcje
Sos pomidorowy do shawarmy
Trending Now,stock.adobe.com
0

Zamiast majonezu i jogurtu możesz zrobić sos pomidorowy do shawarmy. Z nim ulubiona przekąska okaże się znacznie bardziej soczysta i smaczna. Pamiętaj tylko, że nie możesz przechowywać takiego przedmiotu przez długi czas. Gotuj tyle, aby wszystko zużyć na raz.

Składniki

  • pomidory - 500 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 1 rzecz
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i posiekaj pomidory.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.

Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, często mieszając.

Dodaj czosnek, sól, cukier i mielony pieprz przepuszczony przez prasę. Gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.

Zmiksuj powstałą masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy