sosy 05.06.2023

keczup ze śliwek

40 min
6 porcji
Keczup ze śliwek
Maryna, stock.adobe.com
0

W klasycznej wersji popularny sos jest przygotowywany z pomidorów. Proponuję trochę poeksperymentować i ugotować dziś keczup ze śliwek. Do tego najlepiej nadają się duże i mięsiste śliwki z Czerwonym miąższem.

Składniki

  • śliwki - 500 g
  • papryka - 300 g
  • cebula - 1 rzecz
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Papryka przygotuj, usuń nasiona i łodygi, posiekaj.

Obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.

Umieść wszystkie półfabrykaty na patelni, dodaj wodę i gotuj przez 15 minut pod pokrywką.

Miękkie warzywa i owoce zmiel w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito.

Wymieszaj powstałą masę z masłem, mielonym pieprzem, solą i cukrem.

Gotuj przez 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy