dżem śliwkowy

2 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem śliwkowy
Yulia Furman, stock.adobe.com
0

Ten przepis na dżem śliwkowy spodoba się miłośnikom eksperymentowania w kuchni. Jeśli dodasz pomarańczę i miętę do zwykłego preparatu, dżem nabierze zupełnie nowego, orzeźwiającego smaku z lekkimi nutami cytrusowymi. Jest bardzo smaczny, radzę spróbować.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki, usuń łodygi i nasiona, pokrój owoce na 4 części.

Przygotowane śliwki posyp cukrem i odstaw na noc, aby sok mógł zostać wypuszczony.

Następnie wrzuć śliwki do durszlaka i zbierz powstały sok do miski do gotowania.

Zagotuj syrop. Zagotuj sok śliwkowy, gotuj przez 15-20 minut, mieszając.

Usuń skórkę z pomarańczy w dowolny dogodny sposób, wyciśnij sok, pokrój miąższ losowo.

W misce z syropem umieść śliwki, dodaj sok pomarańczowy, skórkę i kawałki pomarańczy. Umieść obrabiany przedmiot na ogniu, zagotuj i mieszając gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.

Pod koniec gotowania dodaj gałązki świeżej mięty i gotuj przez kolejne 3-5 minut.

Wlej gorący dżem do sterylnych słoików, szczelnie zamknij, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowy dżem jest przechowywany bez problemów w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy