dżem śliwkowy z pektyną

45 min
4 porcje
Dżem śliwkowy z pektyną
shine.graphics, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz, aby dżem śliwkowy był gęsty i gęsty, możesz użyć pektyny. Zapewnia niezbędną konsystencję, a jednocześnie jest całkowicie naturalną, a nawet użyteczną substancją, która jest już zawarta w owocach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj pektynę i 100 g cukru.

Usuń pestki ze śliwki, zalej połówki wodą i gotuj przez 15-20 minut.

Przetrzyj śliwki przez sito i dodaj cukier.

Ponownie zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj pektynę, wymieszaj, gotuj dżem przez kolejne 2-3 minuty i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy