dżem melonowy z cytryną na zimę

2 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z melona z cytryną na zimę
Maria Ponomarewa, stock.adobe.com
0

Z jakiegoś powodu puste miejsca z melona nie są dla nas zbyt popularne. Ale jego soczysty, słodki i elastyczny miąższ jest idealny do wszelkich eksperymentów kulinarnych. Dziś proponuję spróbować zrobić dżem i dodać do niego trochę cytryny, aby zrównoważyć smaki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz melona i pokrój w drobną kostkę.

Napełnij go cukrem i pozostaw na godzinę.

Doprowadź mieszaninę do wrzenia, natychmiast zdejmij z ognia i pozwól jej całkowicie ostygnąć.

Ponownie zagotuj dżem, dodaj startą cytrynę ze skórką i gotuj przez 5 minut.

Rozłóż obrabiany przedmiot w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy