cukinia jako ananas na zimę

50 min
3 puszki
Cukinia jak ananas na zimę
yanadjan, stock.adobe.com
0

Chcesz zaskoczyć swoich krewnych niezwykłym półfabrykatem? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Ugotuj cukinię na zimę na zasadzie ananasa w puszkach. Po prostu nie spiesz się, aby odkryć wszystkie karty. Zwykle deser zjada się, a potem dopiero się okazuje co to było i z czego:)

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, obierz, pokrój w pierścienie lub półpierścienie o grubości 1,5-2 cm aby pozbyć się nasion i zrobić dziurę charakterystyczną dla ananasów w puszkach, wyciśnij środek kieliszkiem.

Wlej sok z cytryny do garnka do gotowania, dodaj cukier i kwas cytrynowy, zagotuj.

We wrzącym syropie umieść pokrojoną cukinię, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut po ugotowaniu.

Włóż gorącą cukinię do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej wrzącym syropem. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i ostudzić. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy