dżem ze skórki arbuza

60 godz. 0 min.
4 banki
Dżem ze skórki arbuza
minadezhda, stock.adobe.com
0

Próbując tego niezwykłego przysmaku, nie od razu wiesz, z czego jest zrobiony. Dżem ze skórki arbuza jest delikatny, umiarkowanie słodki, o pięknym kolorze i konsystencji. W szczycie sezonu arbuzowego nie spiesz się, aby wyrzucić Skórki! Zaskocz swoich krewnych oryginalnym półfabrykatem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj skórki arbuza. Ostrym nożem lub obieraczką do warzyw odetnij twardą część w paski - nie będziemy jej potrzebować. Pokrój białą warstwę (która znajduje się między miąższem arbuza a bezpośrednio pasiastą skórką) w duże kostki.

Umieść kostki w misce do gotowania, przykryj cukrem i mieszając zagotuj. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia, przykryj ręcznikiem i odstaw na jeden dzień.

Następnie ponownie zagotuj obrabiany przedmiot i zdejmij z ognia. Odstaw miskę na 12 godzin. Kostki arbuza stopniowo staną się przezroczyste, a dżem zacznie gęstnieć. Powtórz procedurę jeszcze 2-3 razy (ważne jest, aby nie gotować przedmiotu obrabianego, ale tylko doprowadzić do wrzenia, usuwając piankę!).

Usuń skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.

Dodaj skórkę i sok pomarańczowy do miski z dżemem, wymieszaj i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.

Zapakuj gorący dżem do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy