sos tkemali ze śliwek z bazylią

50 min
4 banki
Sos tkemali ze śliwek z bazylią
nazarovsergey, stock.adobe.com
0

Tkemali to sos nr 1 w tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Zgodnie z klasyką przygotowywana jest ze śliwki wiśniowej, ale jeśli masz zwykłe śliwki, to nie ma znaczenia, najważniejsze jest to, że nie są zbyt słodkie. Podawaj aromatyczny sos tkemali do mięsa, drobiu, ryb i wielu innych potraw.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, przekrój na pół i usuń pestki. Zagotuj śliwki do miękkości, lekko ostudź i przetrzyj przez sito. Otrzymasz piękne, jednorodne puree śliwkowe.

Przecier śliwkowy umieść w garnku do gotowania, dodaj sól i cukier, drobno posiekaną kolendrę i bazylię, posiekany czosnek, ostrą paprykę i liść laurowy. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj na średnim ogniu i zagotuj sos do pożądanej konsystencji (Zajęło mi to 10-15 minut).

Wlej wrzący tkemali do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, zawiń i ostudź. Schłodzony SOS przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy