przekąski 30.06.2023

hummus z ciecierzycy z sezamem

55 min
4 porcje
Hummus z ciecierzycy z sezamem
Elenathewise, stock.adobe.com
0

Ta przekąska jest najczęściej spotykana w kuchni arabskiej. Jest przygotowywany z różnych rodzajów roślin strączkowych, przy użyciu dodatków do smaku i koloru. Jedną z bardziej popularnych odmian jest hummus z ciecierzycy z sezamem. Dzisiaj powiem Ci, jak go ugotować w domu.

Składniki

  • ciecierzyca - 400 g
  • Sezam - 100 g
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez 4 godziny w zimnej wodzie.

Wrzuć do durszlaka, spłucz, zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.

Odcedź bulion do osobnego pojemnika, lekko ostudź ciecierzycę.

Zmiel sezam w blenderze, aż będzie sproszkowany.

Umieść gotowaną ciecierzycę i posiekany sezam w misce blendera.

Dodaj olej, sok z cytryny, 150 ml ciepłego wywaru, sól, mielony pieprz i zmiel na gładką konsystencję.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy