desery 13.07.2023

pastylka z tarniny w domu

8 godz. 25 min.
4 porcje
Pastylka z tarniny w domu
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Masz szczęście zdobyć trochę cierni? Nie spiesz się, aby ugotować z niego nudny kompot. Lepiej przygotuj pastylkę z tarniny! Zdrowy deser można położyć na stole zamiast słodyczy lub pięknie owinąć wstążkami i zaprezentować sąsiadom.

Składniki

  • turn - 1 kg
  • cukier - 350 g
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Tarnina umieścić na patelni i zalać wodą. Gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia.

Spuść płyn do osobnego naczynia.

Przetrzyj miękkie owoce tarniny przez sito.

Przenieś powstałą masę na patelnię. Dodaj cukier i 150 ml wywaru.

Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.

Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.

Rozłóż przedmiot cienką warstwą na wyłożonej blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 8 godzin. Zaleca się suszenie w temperaturze 65 stopni.

Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy