marynowane zielone pomidory z czosnkiem na zimę

1 godz. 10 min.
4 puszki po 1 L
Marynowane zielone pomidory z czosnkiem na zimę
yaroshenko, stock.adobe.com
0

Te marynowane pomidory docenią miłośnicy pikantnych przekąsek. Pomidory są chrupiące, pachnące, dość palące, z pikantnym nadzieniem marchewkowo-czosnkowym. Nadaje się do każdego przystawki, dań mięsnych i drobiu, a także do świątecznego stołu. Dzielę się przepisem.

Składniki

  • zielone pomidory - 3,5 kg
  • marchew - 2 szt.
  • czosnek - 2 głowice
  • czarny pieprz (groszek) – 8 szt.
  • woda - 1,5 L
  • ocet (9%) – 150 ml
  • cukier - 1/2 szklanki
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Posiekaj czosnek.

Połącz marchewki i czosnek, dobrze wymieszaj.

Pomidory opłucz i lekko osusz. Na każdym pomidorze wykonaj cięcie pośrodku do środka.

Nadziewaj pomidory mieszanką marchwi i czosnku.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki nadziewanymi pomidorami. Do każdego słoika dodaj kilka groszków czarnego pieprzu.

Przygotuj marynatę: zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i ocet.

Wlej pomidory w słoikach do góry wrzącą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wrzącą wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 1 litra wynosi 20-30 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane zielone pomidory przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy